Coraz częściej słyszysz o tym, że zdrowe odżywianie jest bardzo ważne i w związku z tym chcesz w tym roku zmienić dotychczasowy jadłospis? To bardzo dobre postanowienie, ale pozostaje pytanie, jak to zrobić w praktyce? Być może obawiasz się, że zdrowa dieta będzie zbyt monotonna i pozbawiona Twoich ulubionych słodyczy. Nie musi to tak wyglądać! Sprawdź, jakie łakocie możesz jeść bez wyrzutów sumienia.
Małymi krokami do dużego sukcesu!
Jeśli do tej pory Twój sposób odżywiania miał niewiele wspólnego ze zdrową dietą najlepiej, jeśli zaczniesz od małych zmian. To zwiększy szansę na to, że uda Ci się dotrzymać noworocznego postanowienia – zbyt radykalna zmiana jadłospisu może zniechęcić Cię do jego stosowania.
Jakie małe kroki warto zrobić, aby osiągnąć duży sukces?
- Jedz regularnie, najlepiej co 3-4 godziny (nie zapominaj o śniadaniu, a jeśli masz rano mało czasu, przygotuj je dzień wcześniej lub postaw na coś prostego np. owsiankę, kanapki z pełnoziarnistego pieczywa).
- Spożywaj jak najwięcej świeżych warzyw, które są źródłem błonnika pokarmowego, witamin, składników mineralnych i polifenoli.
- Wyeliminuj z jadłospisu produkty dosładzane białym cukrem. Ulubione słodycze zastąp np. zdrową czekoladą, która zawdzięcza słodki smak zdrowszym zamiennikom (zalicza się do nich m.in. cukier z kwiatów palmy kokosowej, ksylitol, stewia, erytrytol).
- Zamień słodkie napoje gazowane, napoje owocowe dosładzane białym cukrem na wodę mineralną. Zrezygnuj również z dodawania cukru do kawy i herbaty.
- Wzbogać jadłospis w produkty bogate w błonnik pokarmowy, który pomaga utrzymać prawidłową masę ciała. Oprócz świeżych warzyw znajdziesz go w owocach, pestkach i nasionach, orzechach, pełnoziarnistych produktach zbożowych i roślinach strączkowych.
Pamiętaj też o tym, że jeśli zależy Ci na szczupłej sylwetce i dobrym stanie zdrowia należy połączyć odpowiednio zbilansowany jadłospis z regularną aktywnością fizyczną, unikaniem stresu i używek, a także dbaniem o higienę snu.
Czy w zdrowej diecie jest miejsce na słodycze?
To pytanie, które zadaje sobie wiele osób decydujących się na zmianę dotychczasowego jadłospisu. Z jednej strony chcesz jeść zdrowo, a z drugiej boisz się, że będziesz musiał na dobre zapomnieć o słodyczach? Nie musisz się tego obawiać, bo da się to wszystko połączyć.
Jedną z zasad zdrowego odżywiania jest unikanie białego cukru. W takim razie, jak to możliwe, że w odpowiednio zbilansowanym jadłospisie jest miejsce na coś słodkiego? Wszystko, dzięki czekoladzie bez cukru! Słodki smak nie musi oznaczać, że do produktu dodano niezdrowy biały cukier lub syrop. Zdrowe łakocie są dosładzane m.in. cukrem z kwiatów palmy kokosowej, który sprawia, że mają niepowtarzalny słodki, a zarazem lekko karmelowy smak.
Czekolada bez cukru ma również inne zalety. Powstaje z nieprażonych ziaren kakaowca pochodzących z ekologicznych upraw. A to oznacza, że zawiera więcej cennych składników niż ta klasyczna. Jest źródłem przeciwzapalnych polifenoli, a także witamin i składników mineralnych (m.in. żelaza).
inspiracja: octochocolate.pl – surowa czekolada