Obitur.pl

Lifestyle

Jakie desery muszą pojawić się na wielkanocnym stole?

Jakie desery muszą pojawić się na wielkanocnym stole?

Co kraj, to obyczaj. Przysłowie to jest aktualne w wielu dziedzinach życia, w tym także w kwestiach kulinarnych. Polska to kraj, w którym poszczególne regiony różnią się między sobą, jednak mają wiele cech wspólnych. Nieustannie toczący się spór o to, czy na wielkanocnym stole pojawia się barszcz biały, czy żurek, to tylko jeden z przykładów, których przytaczać możemy dziesiątki. Różnice zauważalne są także jeśli chodzi o ciasta domowe, których nie może zabraknąć na wielkanocnym stole. 

Babka czy sękacz?

Baba wielkanocna to ciasto znane chyba w całym kraju. Oprócz tego, że króluje na wielkanocnym stole, równie często znaleźć możemy ją także w wielkanocnym koszyku. Przepisów na doskonałą babkę wielkanocną są setki. Jedni gustują w drożdżowych, inni wybierają piaskową czy parzoną. Baby zachwycają wyglądem, ale także i kolorem. Coraz częściej dostać możemy babki czekoladowe czy z makiem. Jednak nie w każdym regionie to właśnie baba jest obowiązkowym deserem podczas Wielkanocy. Zwłaszcza na Suwalszczyźnie babę przygotowuje się w nieco inny sposób, bowiem ciasto piecze się na rożnie, stale oblewając je kolejnymi warstwami. Tak przygotowaną babę zwiemy sękaczem. Sękacz znajduje swoich zwolenników nie tylko w północnej części Polski, ale także coraz częściej gości na stołach Warszawiaków.

Sernik czy pascha?

Ciasta domowe różnią się między sobą w zależności od regionu. Mimo iż do wykonania ich wykorzystywane są podobne składniki, sposób przyrządzenia jest różny, tak samo jak różne jest ich nazewnictwo. Tak właśnie jest w przypadku ciast z serem. W zdecydowanej większości Polski, na Wielkanoc przygotowuje się sernik. Klasyczny, czekoladowy czy z dodatkiem orzechów. Jednak w regionie Podkarpacia i Lubelszczyzny, na wielkanocnym stole spotkać można paschę, a więc deser składający się z sera i bakalii. W odróżnieniu od tradycyjnych serników, pascha jest deserem, którego się nie piecze, a jej charakterystyczna forma wynika z faktu wyciskania. Cukiernia Warszawa oferuje możliwość skosztowania tych specjałów bez konieczności samodzielnego ich przygotowywania. 

Mazurek obowiązkowy!

Cukiernia w Warszawie oferuje słodkości, których nie może zabraknąć podczas wielkanocnego śniadania. Nieodłącznym deserem podczas Wielkanocy jest mazurek. Niezależnie czy mieszkamy w północnej części kraju, czy południowej, na wschodzie czy zachodzie. Mazurki zachwycają przede wszystkim wyglądem. Wszelkie dekoracje tworzone są zazwyczaj z wykorzystaniem bakalii i orzechów, których nie brakuje także w masie. Mazurki to ciasto, które podobnie jak baby pieczone jest tylko podczas tych wiosennych świąt. Być może dlatego, z taką niecierpliwością oczekujemy momentu deseru. Nie da się ukryć, że ciasta domowe, w tym mazurek to obowiązkowy punkt podczas każdej Wielkanocy. Nie pozwól, aby na Twoim stole zabrakło świątecznego deseru.