Obitur.pl

Lifestyle

3 drinki, które królują na imprezach karnawałowych

3 drinki, które królują na imprezach karnawałowych

Karnawał w tym roku jest wyjątkowo długi. Trwa blisko dwa miesiące, podczas których możemy pozwolić sobie na nieco większy luz i świętowanie. To wielowiekowa tradycja chrześcijańska, która kultywowana jest na całym świecie. W karnawale królują również wyjątkowe drinki, którymi można zaskoczyć swoich gości. Jakie trzy drinki są prawdziwymi hitami tegorocznego karnawału? Sprawdziliśmy to!

Espresso Martini

Prawdziwym hitem jest espresso martini. Drink ten ma niewiele ponad 20-letnią historię i obecnie należy do popularnych wyborów. Zaskakuje nie tylko swoim wyglądem, ale również wyjątkowym smakiem i aromatem. Zawarta w nim kawa wspiera trawienie, co nie jest bez znaczenia w okresie karnawału i pysznych przekąsek. Do przygotowania tego drinka potrzebne są następujące składniki:

  • 60 ml martini;
  • 10 ml likieru kawowego;
  • 25-30 ml espresso;
  • 10 ml syropu cukrowego;
  • trzy ziarna kawy.

Do schłodzonego shakera barmani wlewają wszystkie składniki i mieszają. Następnie dekorują drinka trzema ziarnami kawy, a na jego powierzchni unosi się charakterystyczna pianka. Drink podawany w szkle koktajlowym wygląda zjawiskowo i smakuje jeszcze lepiej.

Mojito

Oczywiście od lat w okresie karnawału i nie tylko króluje również mojito, które powstało na Kubie i z sukcesem rozprzestrzeniło się na cały świat. Słodko-kwaśny smak drinka z dodatkiem mięty daje orzeźwienie oraz niepowtarzalne walory smakowe. Do przygotowania podstawowej wersji tego drinka barman potrzebuje:

  • limonki;
  • mięty;
  • 40 ml białego rumu;
  • 2 łyżeczki cukru brązowego;
  • wodę gazowaną;
  • pokruszony lód.

Limonkę należy dokładnie sparzyć i umyć. Następnie kroi się ją w półksiężyce i dodaje do szklanki wraz z brązowym cukrem. Całość ugniata się, aby wycisnąć jak najwięcej soku z limonki. Ugniecioną w rękach miętę dodaje się do środka i szklankę wypełnia się do połowy kruszonym lodem. Dodaje się rum i miesza, a następnie znów dopełnia się szklankę kruszonym lodem i odrobiną wody gazowanej. Listki mięty podaje się jako dekoracje oraz można nimi natrzeć ścianki szklanki, co da jeszcze więcej miętowego aromatu. Bardzo ważne jest również stopniowe dodawanie składników, w czym pomogą profesjonalne gadżety barmańskie.

Cosmopolitan

Trzecim z niezwykle popularnych karnawałowych (i nie tylko) drinków jest cosmopolitan. Jego historia również nie jest taka długa i uznaje się, że w Stanach Zjednoczonych pojawił się dopiero w 1987 roku. Do jego przygotowania potrzebne są takie składniki jak:

  • 60 ml wódki cytrynowej;
  • 30 ml likieru żurawinowego;
  • 30 ml likieru pomarańczowego;
  • kruszony lód;
  • limonka lub cytryna.

Barman na początku wypełnia lodem kieliszek, a następnie w shakerze miesza ze sobą pozostałe składniki. Kolejnym krokiem jest usunięcie z kieliszka lodu, a następnie wlanie do niego przygotowanego koktajlu. Całość efektownie dopełni plasterek cytryny lub limonki w formie dekoracji. Przygotowanie tego drinka to prawdziwa sztuka barmańska.

Gdzie nauczyć się robienia najlepszych drinków?

Przygotowywanie dobrych drinków to prawdziwa sztuka. Nie każdy to potrafi, jednak z powodzeniem większość z nas może się tego nauczyć. Dobrym wyborem będzie profesjonalne szkolenie barmańskie. Dzięki niemu dużo łatwiej znaleźć pracę w zawodzie, zwłaszcza w renomowanych lokalach oraz ma się dużo lepszą pozycję negocjacyjną. Po skończeniu takiego kursu możemy również zaskoczyć swoich gości w domowym zaciszu i przygotować im wyjątkowe drinki na każdą okazję.